Friluftsliv

Jakt

Alta tilbyr unike muligheter for deg som liker villmarksturer og friluftsliv. Ønsker du å drive jakt så finner du godt terreng i umiddelbar nærhet. En halv time i bil fra Alta sentrum så har du Finnmarksvidda i sør, Sarves og Sennalandet i øst og Altafjorden i vest med mulighet for spennede turer.

Småviltjakt

Finnmarkseiendommen (FeFo) har Norges største sammenhengende jaktterreng, med et bredt spekter av valgmuligheter for deg som ønsker å jakte småvilt. Lirype, fjellrype og hare er de småviltartene det felles mest av på eiendommen. Vanligvis skytes mellom 50 000 og 100 000 ryper i Finnmark hvert år. Terrengtypene i Finnmark varierer fra bratt og krevende langs kysten til endeløse vidder på innlandet. Hare finnes det godt med og da spesielt på øyene vest i Finnmark, hvor rødreven er fraværende.

Fiske

Altaelva er hovedattraksjon for fiskere som kommer til Alta. Den bukter seg fra Altademningen i Sautso, gjennom Nord-Europas største canyon og videre til utløpet ved Alta Bru. Elva rangeres som en av verdens fineste og beste – spesielt på grunn av den storvokste laksen. Kanskje blir det deg som får en bred «Altafjøl» på 20-30 kg?

Eibyelva er en sideelv til Altaelva og er en flott sportsfiskeelv etter laks, sjø-ørret og røye for den som behersker fluestanga. I tillegg kan du fiske i Transfarelv og Tverrelva like utenfor byen. Utenfor kommunegrensene nevnes Repparfjordelva, som også er en høyt rangert lakseelv og ligger kun 1 times kjøring unna. Legger du på en time til så kan du også fiske i Stabbursdalselva og Iesjohka, Kárášjohka og Anárjohka.

Ønsker du å prøve deg på et vann etter ørret og røye så er det uendelige muligheter på Finnmarksvidda, men også i umiddelbar nærhet til Alta. Vi kan blant annet nevne vannene rundt Kvenvikmoen. Finnmarksvidda starter etter ca. 45 minutters kjøring sørover – enten på RV93 mot Kautokeino, opp Storelvdalen mot Gargia/Bæskades eller via Tverrelvdalen og Stilla.

Glem ikke sjøen. Altafjorden har flere lett tilgjengelige plasser for fiske etter sei, laks og sjø-ørret. Torsk kan du også risikere å få på kroken. Vi kan anbefale Kåfjordstrømmen og Rafsbotn. Det finnes også turopplegg for deg som ønsker å dra ut med båt.

Fiske i Altaelva

Altaelva er 49 km lang og er nedre del av Alta-Kautokeinovassdraget. Demningen i Sautso markerer starten på Altaelva og elva renner videre gjennom Nord-Europas største canyon. Elva er kjent for storvokst laks og sitt eksklusive fiske. Alta Laksefiskeri Interessentskap eier fiskeretten og har ansvaret for fiskekort, regler oppsyn mm.

Veibeskrivelse
Fiskesonene strekker seg fra Patouma, 2 km fra Alta sentrum, til Sautso. Nedre del av elva er tilgjengelig med bil, mens fiskesonene i Sandia og Sautso (kort 1 – 8) kun er tilgjengelig med båt som fremkomstmiddel. Det er mulig å gå til de øverste sonene via Bæskades eller Stilla/Johtka.

Fiskekort
Fiske kun tillatt med gyldig fiskekort. Det er begrenset antall fiskekort. Det er kun mulig å få fiskekort ved å være med på trekning. Det er ikke fast dato for trekningen, men som regel i forbindelse med første helgen i mars hvert år. Påmelding senest en uke før.

Fiskekortene er delt inn i 5 soner: Sautso, Sandia, Vina, Jøraholmen og Raipas.

Fiskeperiode
I tidsrommet 1. – 23. juni er det fiske for innbyggere i Alta, Loppa og Kautokeino kommune. Ordinært laksefiske er fra 24. juni til 31. august (trekning). Ørretfiske fra 1. – 15. september.

Utstyr
I tidsrommet 1. juni t.o.m. 23. juni er det tillatt å fiske med en-dregget (en trippelkrok) sluk, i tillegg til flue og fluestang (kun en trippelkrok). Etter 23. juni er kun fiske med flue og fluestang tillatt.

Fiske i Eibyelva

Eibyelva er ei 17 km lang sideelv til Altaelva. Elva starter øverst i Eibydalen der Trangdalselva og Vesterelva møtes. Elva er ei sjørøye-elv, men det går også laks og ørret opp i elva. Eiby Jeger- og fiskerforening forvalter elva og har ansvaret for kortsalg og oppsyn.

Veibeskrivelse
På RV93 mot Kautokeino. Fiskeplassene starter 8 km fra Bossekop ved Tangen bru (avkjøring mot Gargia). Fiske er lovlig til fra Tangen bru og sørover i Eibydalen til bru i Kløfta.

Fiskekort
Fiske kun tillatt med gyldig fiskekort. Kortene får du kjøpt på Wisløff Camping i Øvre Alta, Intersport Bossekop, G-sport Hammari Alta Sentrum og MX Sport Elvebakken. Det er mulig å kjøpe både dagskort og ukekort. Sesongkortene selges kun til medlemmer i foreningen og de som er bosatt i Eibydalen.

Fiskeperiode
Fiske etter laks og sjøørret er tillatt i tidsrommet f.o.m. 1. juni t.o.m. 31.august. F.o.m. 1.september t.o.m.14.september er det tillatt å fiske sjøørret f.o.m. Garrajokkhølen og nedover til Tangen bru.

Utstyr
I tidsrommet 1. juni t.o.m. 9. juli er det tillatt å fiske med en-dregget (en trippelkrok) sluk, og mark uten søkke, i tillegg til flue og fluestang. Etter 9. juli er kun fiske med flue og fluestang tillatt.

Alle som ikke kommer fra Finnmark og som ønsker å kjøpe fiskekort i elva må forevise fersk desinfeksjonsattest eller desinfisere utstyret sitt før kort fåes kjøpt. Dette gjelder selvsagt også de fra Finnmark som har vært utenfor fylkesgrensen og fisket.

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>